CD-N IS MEGVÁSÁROLHATÓ AZ OPERABEAVATÓ

Az Operabeavató, A néző közbeszól című sorozata arra vállalkozott, hogy egy új magyar operát hozzon létre, méghozzá a közönség részvételével. Dinyés Dániel, Závada Péter és Göttinger Pál rendhagyó kezdeményezésének eredménye, a 7 és fél halál, már CD-n is megvásárolható.

Több mint tíz éve töretlen siker az Operabeavató, a legismertebb műveket stand up-hoz hasonló formában bemutató beszélgetős koncert, amelyet Dinyés Dániel hívott életre.

A Delta Produkció rendhagyó előadásának A néző közbeszól című sorozata az idei évadban arra vállalkozott, hogy megannyi jól ismert opera után egy saját művet elemez – azaz szed ízekre.

A közönség szeme láttára, alkalomról alkalomra született meg az új opera, amelynek különleges játékszabálya volt, hogy egy szereplőnek minden rész végén meg kell halnia, méghozzá a létező legváltozatosabb módon.

A hét operai halál nem csak a zeneszerző Dinyés Dánielnek nyújtott kihívást, de az állandó szereplőgárdával létrejövő alkotás énekeseinek – Bordás Barbarának, Erdős Attilának és Kolonits Klárának – így lehetősége volt „fregolizni”, azaz több karaktert megformálni a darabban, miközben a közönség is szabadjára engedhette fantáziáját a cselekmény alakításában.

A 7 és fél halál című mű nyolc jelenetből álló történetének alkalomról alkalomra való továbbszövéséhez a nézők kérdéseket kaptak, válaszaik pedig a cselekménybe és a dalszövegekbe is bekerültek. Így fordulhatott elő, hogy fülakupunktúrás addiktológus is szerepel a műben, ahogyan kilenc pár tűsarkú és egy fabergé tojás, de a legrosszabb randi helyszíneként a „szakadék széle” is történet része, csak úgy mint az a drámai halál, amelyet egy kés megnyalása okoz a menzán.

A nézők szabad asszociációjának beindításért, a közönség előtt zajló rendelkező próbák és a mű jeleneteinek megrendezéséért Göttinger Pál felelt. Az új opera nem hétköznapi dalszövegeit Závada Péter, zenéjét Dinyés Dániel szerezte. Ferenc, Magdika, Zsanett, Anikó, Ancsamama, Noémi, Roland, a Beletörődés, a Remény és a Tanulság karakterei a két szoprán, Bordás Barbara és Kolonits Klára, valamint Erdős Attila bariton előadásában keltek életre.

A nagyon is komoly érzésekkel átitatott ízig-vérig vígjáték, a 7 és fél halál már CD-n is megvásárolható. A Delta Produkció elérhetővé tette a zenei anyag néhány részletét, így weboldalukon bárki belehallgathat a műbe: https://www.deltaprodukcio.hu/operabeavato/

A szövegkönyvet, nézői kérdéseket és válaszokat, alkotói megjegyzéseket is tartalmazó CD online rendelhető meg az info@deltaprodukcio.hu e-mail címen.

Magdika, Anikó, Ancsamama, a Beletörődés: Kolonits Klára | szoprán
Zsanett, Noémi, a Remény: Bordás Barbara | szoprán
Ferenc, Gábor, Roland, a Tanulság: Erdős Attila | bariton
Zongora | Dinyés Dániel
Hangfelvétel | Dragon Tamás
Hangutómunka | Mohai György
Zenei rendező | Berán Gábor
Borítóterv | Klausz Andi

A felvétel a Pannónia Stúdióban készült. Bővebb információ a Delta Produkció weboldalán található.