Nem babonás a Zenthe Színház: tizenharmadszor is belevágnak

Tizenharmadik évadát ismertette a hagyományos nyári társulati ülése előtt a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház. A teátrum hat premiert mutat be 2024/2025-ben, ezek közül az egyik hosszú idő után ismét egy mese lesz, míg egyet – újdonságként – a jövő nyári Zenthe Nyáron állít színpadra a társulat. A bérletes sorozatok a nagyszínpadra koncentrálnak, egy azonban továbbra is várja a kamaraterem közvetlenségét kedvelőket. Az első bemutató szeptember 27-én lesz, az utolsót nyár közepén láthatják a színházbarátok a Zenthe Ferenc Színházban.

Az előző évad tapasztalatairól és az új évadról Cene Katalin, a Zenthe Ferenc Színház igazgatója és Susán Ferenc, a teátrum művészeti igazgatója beszélt részletesen.

A mögöttünk hagyott évad premierjeit jó visszajelzésekkel fogadta a közönség, például A bolond lányt, és a Valahol Európábant.

A 13. salgótarjáni évad kínálata immár az új, ötéves koncepció alapján állt össze. A nagyszínpadon szeptember 27-én láthatják először Szabó Magda: Az a szép, fényes nap című drámáját Susán Ferenc rendezésében, majd november 29-én Olt Tamás saját darabját, a Minden jegy elkelt címűt viszi színpadra. Noel Coward Vidám kísértet című vígjátékát március 28-án láthatja először a nagyérdemű Dér András második salgótarjáni rendezéseként, április 24-én pedig három év után újra mesejátékot mutat be a Zenthe, az A rátóti csikótojást, amelyet Kökényessy Ági rendez majd. Igazi klasszikusként kapott helyet az évadban Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőnje, amelyet május 23-ára Susán Ferenc rendez majd.

Újdonság, hogy 2025-ben a Zenthe Nyáron is láthat egy premiert a nagyérdemű, Fejes Endre Jó estét nyár, jó estét szerelem című darabját Presser Gábor zenéjével Göttinger Pál viszi színre.

A bérletsorozatok alig változtak, a fenti új darabokat tartalmazó Székfoglaló Premier Bérlet és a Zenthe Ferenc Bérlet mellett továbbra is zömmel vígjátékokat kínál a Vertich József Bérlet (a Győri Nemzeti Színház Hülyéjét, a Szolnoki Szigligeti Színház New York-i komédiáját, a József Attila Színház Sörpiknikjét és a Zenthe és Andi Színjátszósai által bemutatott Valahol Európábant). A kamaraelőadások hangulatát kedvelőknek a T. Pataki László Kamarabérletben az Advent a Hargitán, az Öldöklés istene, a Játszd újra, Sam! és az Apácák lesz látható, emellett középiskolásoknak öt ifjúsági bérlet, a legkisebbeknek pedig mesebérlet alkotja a kínálatot.

Új tagként Gyenge Szibyl Fruzsina csatlakozik a színházhoz, akit először a Rátóti csikótojásban, majd a Vidám kísértetben láthat a közönség.

Mint az előző években a 2024-es nyáron is tájelőadásokat játszott a színház, augusztusban pedig a Toyota Salgótarján-Zenthe Nyár a legnagyobb produkció. A szabadtéri színházi fesztiválon mutatkozott be a salgótarjáni teátrum új arculata is, amely még jobban kifejezi az összekapcsolódást a művészek, a színház és a nézők közt.

Az első darab, az Az a szép fényes nap próbafolyamata hamarosan elkezdődik, hogy szeptember 27-én immár a tizenharmadik évad nyitóestjén gördüljön fel a függöny, amely estén gazdára találnak a Vastaps-díjak, a Zenthe-emlékplakettek és a T. Pataki László-emlékgyűrű is.