Politikai összeesküvés a kőszegi Struccban

Többszörös telt ház, színházi várólisták, kiemelkedő produkciók – Pócza Zoltán szerint kiemelkedő nyáron van túl a Kőszegi Várszínház, amely a magyarországi szabadtéri színházak közül idén elsőként nyitotta meg a nyári szezont, és két és fél hónap folyamatos „játékidő” után a napokban zárta az évadot. A szezonban több mint negyven különféle produkcióval várták a közönséget, ezenkívül három saját bemutatót is tartottak, együttműködésben más teátrumokkal.

A Kőszegi Várszínház a nyári évad közepén, 2024. július 11. és 21. között rendezte meg a Köz-Játék Fesztivált, amelyet a Hyppolit, a lakáj legújabb változatának bemutatójával indítottak. A Hyppolit, a lakáj-előadásuk annyira sikeres volt, hogy jövő nyáron visszatér Kőszegre, sőt öt-hat színház is meghívta vendégjátékra. Az előadást koprodukcióban hozták létre a dunaújvárosi Bartók Színházzal, Őze Áron rendezésében. A címszerepet Kálid Artúr játssza, aki az alakításáért a közönség szavazatai alapján elnyerte a Hollósi Frigyes-díjat.

Az előadás ősztől a Bartók Színházban látható, a Kőszegi Várszínház pedig már most belekezdett a következő nyári rendezvénysorozat tervezésébe, szervezésébe.

Terítéken az új magyar művek

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatójának közleménye szerint pályázatok segítségével olyan programot szeretnének összeállítani, amelyben öt ősbemutató is lenne. Vagyis új magyar műveket tűzne műsorra a várszínház, köztük Márai Sándor Az igazi című regényének színpadi változatát az író születésének 125. évfordulója alkalmából. Az igazgató azzal érvelt, hogy:

A Kőszegi Várszínház az 1982-es alapításakor történelmi drámákkal nyitott, és még évekig csak ez a műfaj volt műsoron. Jövőre megújítanánk ezt a műfajt történelmi kamaradarabbal. A Wesselényi-féle összeesküvés kőszegi, a máig működő Arany Strucc szállodához kötődő eseményeiről íratunk egy darabot. Készülne egy pop-up könyv is, és hozzá kapcsolódó újszerű előadás Jurisics Miklós történetéről, a várostromhoz vezető időszakról. A nagyszínházi produkciónkat ismét együttműködésben valósítanánk meg, a mamahotel lesz a témája.

A direktor azt is közölte, hogy idén nagyon erős nyári évad áll mögöttük. Három produkciójuk is együttműködésben készült. Örkény István Kulcskeresők című groteszk darabját a Gózon Gyula Kamaraszínházzal, az Én, a vámpír című előadást a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal, a Hyppolit, a lakájt a dunaújvárosi Bartók Színházzal közösen vitték színre. Vagyis nálunk volt a nyári bemutató, szeptembertől a koprodukciós partnereik játsszák tovább az előadásokat saját intézményükben.

„Meggyőződésem, hogy folyamatosan törekedni kell a megújulásra, hiszen változnak a nézői igények, ahogyan újabb és újabb generációk jönnek az előadásainkra. Idén sokan érkeztek Budapestről is, és egyre több a fiatal nézőnk, aminek nagyon örülünk, hogy sikerült behozni őket a színházba” − fogalmazott Pócza Zoltán.