Színházban és gasztronómiában is otthon van a BudaPasta alapítója

Endrődy Krisztián a Jordán Tamás alapította szombathelyi Weöres Sándor Színháznak volt hosszú ideig oszlopos tagja, de gyakran láthattuk televíziós produkciókban is. Pár évvel ezelőtt úgy érezte, hogy elfogyott a levegő körülötte, ezért új kihívásként tavaly novemberben megnyitotta a BudaPastát az Erőd utcában, visszatért a vendéglátóipari tapasztalatához, amit még a színházcsinálást megelőzően szerzett. A BudaPasta fél év alatt a II. kerület egyik népszerű tésztázója lett. Erről kérdeztük a színházban és a gasztronómiában is otthon lévő Endrődy Krisztiánt.

Hogy lesz egy színészből vendéglátós, mesélnél erről?

Tavaly november 13-án nyitottam meg a BudaPastát. 20 évig dolgoztam színészként, de korábban volt közöm a vendéglátóiparhoz, mint a színészethez, mivel vendéglátóipari szakközépiskolát végeztem. Igaz, a színészet már az iskolában felbukkant az életemben, a parodista csoport tagja voltam, fakultációban már ez iránt érdeklődtem. 2000-től saját előadásokat készítettünk Kamara Savaria néven, sokat dolgoztam ebben az időben Anger Zsolttal, Mucsi Zolival és Pepével. 2007-ben alapított kőszínházat Jordán Tamás Szombathelyen, aminek a tagja lettem. Én a színházat a jó ügyért szeretem. Mindig jó színházat akartam csinálni. Miután Tamás elment Szombathelyről, úgy éreztem, az életemben is eljött az idő a váltásra, más impulzusra vágytam.

Ekkor lépett be az életedbe a BudaPasta?

Igen, felköltöztünk a feleségemmel Budapestre, és vettünk egy lakást a kerületben. Ajándékként élem meg, hogy a II. kerületben élünk. Ez egy nagyon élhető része a fővárosnak. Láttam, hogy a közelben lévő büfék, éttermek előtt sorok állnak ebédidőben. Mindig szerettem volna egy saját kis büfét, vendéglátóhelyet, ahol egyedül is elboldogulok. Rájöttem, hogy a pastakészítés az, amivel egyedül is elboldogulok. Az olasz hozzávalók remek alapanyagok. A tésztával lehet könnyen dolgozni és aránylag gyorsan. Természetesen szeretem a tésztát és az olasz ételeket. Nagyon kevesen produkálják mindazt, amit az olaszok képesek a konyhában elkészíteni. Inspirált a révfülöpi Semola Pastfood olasz tésztázó is, de Firenzében a nagy vásárcsarnokban is láttam olyan remek tésztázót, ahol már ki voltak adagolva a tészták, és csak a ragut kellett rátenni. Tulajdonképpen ebből indultam ki, nálam csak friss tésztát lehet kapni, amit reggelente gyúrok be. Kétfajta tésztát készítek, fusillit és spagettit, amihez 4-5- féle ragut választhatnak a vendégek. Carbonara, 2 húsos, 1 halas, 1 vega ragu a feltét. 

Melyik a legnépszerűbb ragu?

A carbonara ragut a rántott hús népszerűségéhez tudnám hasonlítani a magyarok körében. Ezt a ragut szeretik a legjobban, ebből készítem a legtöbbet naponta.

Icike-picike ez a tésztázó, remek kivitelezési megoldásokkal. Főleg elvitelre készíted a tésztákat?

Itt is fogyasztanak, de főleg a környék irodaházaiból jönnek a vásárlók, akik elviszik az ételt. Mivel egyedül dolgozom, nagyon intenzív az ebédidő. Kezdetben megijedtem, hogy túlvállaltam magam, mert nagy a pörgés csúcsidőben, de belejöttem a gyors, de alapos készítés folyamatába. Örsi Gergely polgármester is meglátogatott már, aki által sok kerületi lakos ismerte meg a tésztázómat. Hálás vagyok neki ezért.

A színészkollégák is betévednek?

Persze, Göttinger Pali rendszeresen, Szabó Győző, de mások is. Kovács Patrícia pár nappal ezelőtt futott be hozzám, és úgy látom, hogy a szombathelyi színházba járó emberek is elzarándokolnak. Ezen a környéken amúgy is rendkívül intenzív a színházi élet. Itt van a közelben a Jurányi Ház, a Marczibányi Téri Művelődési Központ, a Dante Közösségi Tér. Igyekszem színházi előadásokra is eljutni, de egyáltalán nem mondtam le a színházról. Vannak még komoly terveim. A színházról nem lehet csak úgy lemondani, ez egy örök szerelem! Ráadásul a feleségem is színésznő, szóval minden értelemben része a színház az életemnek.

Elégedett vagy a BudaPasta elmúlt fél évével?

Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sokan megismertek és rendszeresen visszatérnek a vendégeim. Sok dicséretet kapok a tészta frissességével kapcsolatban, amire büszke vagyok. Reggel fél 8-kor kezdem a napot, hogy elkészüljön a tészta napi adagja. Egy még profibb tésztagépre szeretnék pályázni, ami megkönnyíti majd a munkámat, mivel a tészta vágását kézzel végzem, így csak a tészta elkészítése körülbelül 3 órát vesz igénybe naponta, de megéri a fáradtságot, mert ez az egyik védjegyem, a friss tészta. A legjobb alapanyagokat szerzem be a raguhoz. A Fény utcai piacon van egy remek olasz sonkás, ott veszem a sonkát, de a sajtot is a piacon szerzem be és a legjobb konzervparadicsomot használom.