Teltházak, várólisták, premierek és kitüntetések – évadot zárt a Kőszegi Várszínház

A kőszegi teátrum már most a következő évadra készül: 2025 nyarán többek között Márai-adaptációval, illetve a Wesselényi-féle összeesküvésről szóló darabbal várják a közönséget. Pócza Zoltán igazgató értékelte az elmúlt két és fél hónap tapasztalatait, eredményeit.

A Kőszegi Várszínház – a magyarországi szabadtéri színházak közül – idén elsőként nyitotta meg a nyári szezont, és két és fél hónap folyamatos játékidő után a közelmúltban zárta az évadot, amelyben több mint negyven különféle produkcióval várták a közönséget, illetve három saját bemutatót is tartottak együttműködésben más teátrumokkal.

„Nagyon erős nyári évadunk volt – idézi Pócza Zoltán igazgatót a teátrum közleménye. – Három produkciónk is együttműködésben készült. Örkény István Kulcskeresők című groteszk darabját a Gózon Gyula Kamaraszínházzal, az Én, a vámpír című előadást – ez egy felnőtteknek szóló rémhistória Baka István több műve alapján – a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal, a Hyppolit, a lakájt a dunaújvárosi Bartók Színházzal közösen vittük színre. Nálunk volt a nyári bemutató, szeptembertől a koprodukciós partnereink játsszák tovább az előadásokat saját intézményükben. Mindhárom produkció kiemelkedő lett, ezt túlzás nélkül állíthatom. Köszönjük a színházi társaknak a fantasztikus közös munkát” – fogalmazott, hozzátéve,

a Hyppolit-előadás sikerét látva a színdarabot a jövő nyáron is játszani fogják, emellett öt-hat színház is meghívta már vendégjátékra.

A közlemény kitér rá, ősztől összesen hat Kőszegi Várszínház-előadás, az említetteken kívül, a Vera, a Szénakutyák és a Miért pont kivi? lesz látható kőszínházi keretek között.

A Hyppolit, a lakájjal nyitották a harmadik Köz-Játék Fesztivált Kőszegen július 11-én. Az előadás főbb szerepeiben Kálid Artúr, Göttinger Pál, Balázs Andrea, Molnár Piroska, Schneider Zoltán és Auksz Éva volt látható. „Nem gyakori, hogy több százas színházi várólisták legyenek. A Hyppolit előadásaira villámgyorsan elkelt minden jegy, és ezrek várták, hátha valaki visszamond jegyeket” – emelte ki Pócza Zoltán.

Molnár Piroska tizenhét nyáron át játszott Kőszegen, és idén hosszú kihagyás után tért vissza: átvariálták számára a Hyppolitban a Makáts főtanácsos szerepét, a Nemzet Színésze így Makáts Aladárné főtanácsosasszonyként jelenik meg a színpadon. Molnár Piroska a kőszegi premier után a város polgármesterének kitüntetését vehette át. Kálid Artúr Hyppolit megformálásáért a közönség szavazatai alapján pedig elnyerte a Hollósi Frigyes-díjat, amelyet a színház 2022-ben alapított. (Korábbi díjazottak: Takács Katalin és Schneider Zoltán.)

A 2024-es Köz-Játék Fesztivál idén még több helyszínen zajlott: a nagyszínpadi előadások, gyerek- és zenei programok, komolyzenei koncertek, kamaraszínházi darabok, kiállítások mellett könyvbemutatót, kulturális sétákat és szabadtéri színházi szakmai konferenciát is tartottak, amelyen – egyebek mellett – az egyre változó közönségigényekről és az ezekre reagáló új kommunikációs megoldásokról is szó esett.

A Kőszegi Várszínház nyári évadja két és fél hónapig tartott, július utolsó napján ért véget.

Pócza Zoltán és csapata már gondolkodik a következő nyár programjain is,

2025-ben öt ősbemutatót terveznek.

„A Kőszegi Várszínház az 1982-es alapításakor történelmi drámákkal nyitott, és még évekig csak ez a műfaj volt műsoron. Jövőre megújítanánk ezt a műfajt történelmi kamaradarabbal. A Wesselényi-féle összeesküvés kőszegi, a máig működő Arany Strucc szállodához kötődő eseményeiről íratunk egy darabot. Készülne egy pop-up könyv is és hozzá kapcsolódó újszerű előadás Jurisics Miklós történetéről, a várostromhoz vezető időszakról. A nagyszínházi produkciónkat ismét együttműködésben valósítanánk meg: a „mamahotel” lesz a témája. Márai Sándor születésének 125. évfordulója lesz a következő évben: Az igazi című regényének színpadi változatával is készülünk erre az alkalomra. Biztosan folytatjuk a kreatív munkát a Mesebolt Bábszínházzal: jövőre a tizenharmadik közös bemutatónk következik.

Meggyőződésem, hogy folyamatosan törekedni kell a megújulásra, hiszen változnak a nézői igények, ahogyan újabb és újabb generációk jönnek az előadásainkra.

Idén sokan érkeztek Budapestről is, és egyre több a fiatal nézőnk, aminek nagyon örülünk, hogy sikerült behozni őket a színházba” – fogalmazott Pócza Zoltán.