Artner Sisso ferencvárosi ajánlója

 Ha jön a péntek – ferencvárosi kultúrkohó

2024. szeptember 27.

Egy kapatos férfi bandukol a langyos őszi éjszakában a Mester utcán, és dalol: „Ritkán jutok este haza, inkább délbe, / Mert messze van a Mester utca,/ messze van a Mester utca /messze van a Mester utca vége”. Pedig a Mester utcának innen nézve egyik vége sincs messze, gyalog sem, de ez régi nóta, azokból az időkből, amikor főhőseink, Ferencváros jelenlegi lakói még meg sem születtek. Amikor az ősök a flasztert rótták a várostörténeti paleocénben egy-egy belvárosi vagy erzsébetvárosi mulatóból hazafelé, akkor persze messze volt. Milyen szerencse, hogy ma már tele van a kerület eseményekkel, és más kerületekbe is könnyű eljutni a BKK ördögi terveinek köszönhetően, akár hajnalban is.

Nézzük hát, miért érdemes elindulni otthonról, és miféle kulturális melegedőkbe a következő hét napban gyalog, avagy villamoson.

Pénteken, szeptember 27-én a Goethe Intézet – igen, a Jedermann „apaintézménye” – szervez 14 órától felolvasást és beszélgetést Ingo Schulze német íróval. Mivel az esemény a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programja, fel kell kerekednünk a fesztivál helyszínére a Millenáris, pontosabban az Európa Pont felé, de duplán megéri, mert egyrészt a főszerkesztőnk, Vágvölgyi B. András lesz a beszélgetés moderátora, másrészt mégiscsak baromi híres íróról van szó, aki az 1995-ben megjelent 33 Augenblicke des Glücks (A boldogság 33 pillanata) című első kötetével lelkes fogadtatásra talált világszerte.

Onnan hazafelé meg még nyugodtan meg lehet nézni Hollai Krisztina Nem rozé fröccs című kiállítását a Bakáts Bunkerben, amelynek megnyitóján a 9tv is forgatott. Azután a pincekijárattól jobbra és balra is találhatunk egy-egy kocsmát, valóságos rozé fröccsökkel. Őrület azért, hogy bármerre fordul az ember a Bakáts téren, vagy önkormányzatiságba, vagy kultúrába ütközik, és még ott van az Assisi Szent Ferenc Plébánia is. Az esti, 18 órai szentmiséig minden ide betérő tud imádkozni az oltáriszentségben jelen lévő Krisztushoz egymagában, de aztán nyúlcipő, mert este 8-tól a Trafóban vár a The pretty things szenzációs és nagyon kortárs táncelőadás a fájdalom, az ismétlés és a rutin visszautasításáról, ugyanakkor a test erőltetéséről, a tűrőképességről öt táncossal, a kanadai Catherine Gaudet koreográfiájára. Ami egyébként másnap is látható. Na ja, a színház is szentségimádás közösségben, és milyen jó, hogy a szomszédban meg diszkó is van, az Élesztőben, és így tovább.

Szombaton, szeptember 28-án bolhapiac a Konnektorban, hál’ istennek nem kell korán kelni, és még arra is akadhat pár perc, hogy összecsomagoljunk némi eladhatót, ami fedezi az esti programot. Mondjuk, a Budapest Parkos Punnany Massif és Freakin’ Disco hepajt biztos nem fedezi, úgyhogy oda csak az menjen, aki bírja. Egyébként meg még a szomszéd utca kocsmáinak a teraszáról is elég jól hallani.

Vasárnap, szeptember 29-én, ha lehet, pihenjük ki a rákendrollt. Aki nem bír magával, annak esetleg este nyolctól jól eshet egy ülős koncert, például a Müpában Honnan jön a dal? címmel Szűcs Krisztián zenés sit down tragedyje. Aztán szunya, mert több nap, több kolbász.

Hétfőn, szeptember 30-án munka után mehetünk ugyanoda, csak éppen filmezni: George Orwell örökzöld szatírájából idejében kitántorgott honfitársunk, John Halas készített animációs filmet 1954-ben. Az első egész estés animáció volt Angliában, és, ugye, mondanom sem kell, hogy a hidegháborús korszak fontos lenyomata, egyben örök tanulság kellett volna legyen.

Szóval az Állatfarm este héttől látható eredeti nyelven, magyar felirattal. A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés viszont magyar nyelven zajlik, Orosz Anna Ida, a 110 éves a magyar animáció sorozat házigazdája vezeti.

Ugyanebben az időpontban ingyenes program is van, mégpedig előkelő helyen: Popidézetek, allúziók címmel Horváth Balázs szerzői estje zajlik a BMC könyvtárában. A zeneszerzővel zenét hallgathatunk, és megtudhatunk tőle pár műhelytitkot a zeneszerzéssel kapcsolatban. Azt már csak magamnak mondom, hogy ne felejtsem el: a Természetes halhatatlanság projekten részt kell vennem hattól a 2B Galériában, és tudósítanom kell róla ezen a helyen a nagyérdeműt.

Kedden ne menjen senki sehova, maradjon otthon, nézzen tévét, de leginkább hallgassa meg a 9 média legfrissebb podcastját a leghíresebb ferencvárosi cigányprímásról, „36 Rácz Laciról„, és nosztalgiázzon a kerület múltja felett. Kiiiirály.

Rettegj, kilenc! Október 2-án jön Klaudia, és nyomoz! Meg arról beszél, hogy mi motiválhatja a tetteseket brutális cselekményekre. Ez bezzeg népszerű, a lakosság fogékony a krimire, de Lohner Klaudia főhadnagy A profilozás rejtelmei című előadása az FMK Jog és pszichológia programján már telt házas. Viszont az a jó hír annak, akit érdekel a téma, hogy a programsorozat oldalán már most lehet jegyet venni A legkegyetlenebb gyilkosságok lélektana show-ra, ami majd október 28-án lesz.

Addig meg lehet még színházba menni a helyi Broadwayre, az is tud olyan izgalmas lenni, mint a krimi. Ugyanezen a napon például a Fekete-fehér című díjnyertes monodráma megy Göttinger Pál előadásában, amelyet a filmes Ujj Mészáros Károly rendezett.

Az igazán bátrak, ha a kerületből kimozdulni se restek, netán underground nosztalgiázni vágynak, a hetedik kerületi egykori, legendás Metró klub helyén ma nyíló Vortexbe mehetnek, este héttől mindjárt a Vortex nyitófesztivál első napjára, amely nap az akusztikusoké és a singer-songwritereké.

Aztán mindjárt itt is van a csütörtök, az október 3., amikor Kurtizánképzőbe kell menni a Pinceszínházba. Na, tudnék mesélni! Ágens operapunk előadását a Bikali Élménybirtokon láttam először, ahol magánszínházat csinál. A támogatás nélkül maradt független szférából menekült oda Pestről, és létrehozott egy konstrukciójában és tartalmában is igen különleges színházi csapatot. Megjáratta, megforgatta, aztán visszahozta a fővárosba, a kerületbe az értéket, amit ott teremtett. Most meg itt állnak sorba bárcáért a nézők a legjobb, barokkos magyar női stand up komédián. Ilyen az élet, na, rongyos, de leszokni róla nehéz.


Artner Sisso

Kiemelt képünk forrása: Trafó