Premierrel nyitja 2024/25-ös évadát a Bartók Színház Dunaújvárosban

Szeptember 21-én a Kőszegi Várszínházban nyáron már debütált, a szabadtéri teátrummal koprodukcióban létrehozott Hyppolit, a lakáj című komédiával veszi kezdetét a 2024/25-ös évad Dunaújvárosban, a Bartók Kamaraszínház ezen felül további hat premierre készül az év során.

Őze Áron, a teátrum igazgatója a társulati nyitóülésen tartott köszöntőjében megköszönte a társulat munkáját, majd hangsúlyozta azt is, hogy az önkormányzat és az állam közös fenntartásában lévő színház működése továbbra is biztosított. Ezt követően ismertette a 2024/25-ös évad új produkcióit, hangsúlyozva, hogy a Bartók Színház két magyarországi bemutatót is tart: A fiút, Florian Zeller világsikerűvé vált művét és Sean Grennan darabját Most-Akkor címmel a dunaújvárosi teátrum játssza elsőként itthon.

Szeptember 21-én és 22-én – a magyar dráma napjához kapcsolódóan – mutatják be a Hippolyt, a lakájt. „Régóta szerettem volna ezt az igazi hungaricum-szerű magyar vígjátékot megrendezni. Álomszereposztást sikerült összehoznunk, ami kezdetben még valóban álom volt, most már valóság. Minden szerepet nagyszerű színészek játszanak. Molnár Piroska megkoronázza az előadást. A Játékszínben a 40 évvel ezelőtti legendás előadásban ő volt Schneiderné. Itt átvariáltuk számára a Makáts főtanácsos szerepét, úgyhogy Makáts Aladárné főtanácsosasszonyként jelenik meg, és még kisebb átalakítások estek a szövegen. Finoman megidézzük a korábbi legendás és fogalommá vált Hippolyt-produkciókat, a filmet és a színházit. Benedek Miklós hangját is halljuk majd, aki annak idején több százszor alakította a címszerepet a Játékszínben. Emléket állítunk neki az előadásban” – fogalmazott Őze Áron, aki rendezőként is jegyzi az előadást. A Hippolyt, a lakáj szereplői: Kálid Artúr, Balázs Andrea, Göttinger Pál, Molnár Piroska, Schneider Zoltán és Marton Róbert felváltja játsszák majd Makáts Csaba szerepét (ezért a dupla premier), Auksz Éva, Holecskó Orsolya, Jerger Balázs, Kecskés Karina, Ágoston Péter.

Októberben érkezik Az álomlátó fiú című zenés bábelőadás Balázs-Valler Kata rendezésében, amihez Balázs János Balázs képzőművész, bábtervező álmodott lenyűgöző látványvilágot. A Hermethia Puppets és a Bartók Színház koprodukciója ez. November elején mutatják be Florian Zeller világhírű francia kortárs drámaíró A fiú című darabját Csiby Gergellyel, Marton Róberttel, Györgyi Annával a főszerepekben, Dicső Dániel rendezésében. Karácsony előtt tartják a Tündér Lala családi musical premierjét, amely Szabó Magda kultikus műve alapján készül Garajszki Margit átiratában és rendezésében, Farkas Bence zenéjével.

2025 februárjától kerül színre Jan De Hartog holland író Családi ágy című vígjátéka Kalmár Zsuzsa és Marton Róbert főszereplésével, Mezei Zoltán rendezésében. Ugyancsak februárban lesz a premierje a Csalódásoknak: Kisfaludy Károly romantikus vígjátéka Csadi Zoltán rendezésében és a Kovács testvérek kortárs átiratában mutatkozik be. Szintén magyarországi bemutató lesz 2025 áprilisában a Most-Akkor, Sean Grennan amerikai szerző romantikus vígjátéka Őze Áron, Kerekes Éva, Csiby Gergely és Bíró Panna Dominika főszereplésével, Telihay Péter rendezésében.

Őze Áron azt is elmondta, hogy az előző szezon annyira sikeres volt, hogy 3 produkció is (Tartuffe, Rumini Tükör-szigeten, A farkas) műsoron tud maradni.


forrás: https://deszkavizio.hu