Sem az édesapja, sem a fia halálát nem tudta feldolgozni

Benedek Miklós életét két tragédia is beárnyékolta: szülei elváltak, és gimnazista volt, amikor öngyilkos lett az édesapja. Szép családja, két gyermeke és unokái sok örömet hozott neki a magánéletben is, ám halála előtt alig négy évvel elveszítette háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó fiát, Benedek Tibort. Ezt a veszteséget már nem tudta feldolgozni, utolsó évei mély gyászban és fájdalomban teltek.

Mesélt az életéről

Benedek Miklós nem érhette meg a róla szóló könyv megjelenését. A Maradok tisztelettel, Benedek Miklós című könyvet a régi barát, Vajda Katalin írta. Megannyi sikeres szerep után Benedek Miklós a könyv írása közben a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról, a saját életéről mesélt. A könyv leírása szerint a gyerekkortól a jelenkorig tartó történetben minden szóba kerül: a sikerek, a mindennapi örömök mellett a kudarcok és a tragédiák is.

Együtt sírhatunk és nevethetünk a pályatársakkal, az idősebb és a fiatalabb kollégákkal, a barátokkal és a családtagokkal. És igen, megrendítő, hogy olvashatunk a két Benedek Tibor korai haláláról is: az édesapa öngyilkosságáról és a fiú szörnyű betegségéről

– írja a kiadó a könyvről, melyben mellbevágón őszinte vallomást olvashatunk.

Vajda Katalin írta színpadra a Hyppolit, a lakájt is, amely majd’ egy évtizedig ment óriási sikerrel a Játékszínben Benedek Miklóssal, Szacsvay Lászlóval és Molnár Piroskával. A darabot – a Kőszegi Várszínház után – ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház játssza Őze Áron rendezésében, Molnár Piroska, Balázs Andrea, Auksz Éva, Kálid Artúr, Göttinger Pál és Schneider Zoltán főszereplésével. Az előadáson Benedek Miklós hangját is halljuk felvételről, hiszen annak idején több százszor alakította a címszerepet a Játékszínben. Az előadás emléket állít a legendás színésznek.

forrás: https://index.hu