Ősbemutató a Thália Színházban – Megérkezett a Madám Bizsu!

Szeptember 27-én, a sikeres nyári előbemutatót követően a kőszínház falai között is sor került a Thália Színház „Madám Bizsu” című zenés dokumentumjátékának budapesti ősbemutatójára. A darab egészen különleges színt hozott a teátrum repertoárjába: egy fiktív szereplő, a tetőtől talpig hamis ékszerekbe bújtatott, Madám Bizsu néven ismert titokzatos nő szemén keresztül követhetjük végig, milyen volt a múlt századi Budapest mulatókultúrája és mozgalmas éjszakai élete.

„Képzeljük magunkat a harmincas évek Budapestjére, amikor zeng-bong az egész éjszaka, és ezer mulató várja a szórakozni vágyó, magáról elfeledkező közönséget.”

Ebbe a romantikus-bűnös korba repít minket vissza a Göttinger Pál írta és rendezte Madám Bizsu, amely 2024. szeptember 27-én debütált a budapesti közönség előtt. A darab a Thália Színház Arizona Stúdiójában látható, amely egykor valóban a cselekmény helyszínéül szolgáló Arizona Mulató néven futott. A nézők, akik jegyet váltanak az előadásra, valósághű élményt kaphatnak mindabból a sokszínű, látványos attrakcióból, ami egykor a nagyhírű mulató falai között zajlott.

Az előadás középpontjában a Molnár Piroska által alakított Madám Bizsu áll, egy hamis ékszereket viselő asszony, aki jelen volt a budapesti éjszakai élet nagy korszakainál; mindent látott, mindent hallott és mindenről megvolt a maga véleménye, amit a másfél órás dokumentumjáték keretei között előszeretettel meg is oszt a közönséggel. Molnár Piroska mellett Hevesi László, Mórocz Adrienn és Bordás Barbara is feltűnnek a darabban, több szerepben.

A valódi múlt századi hangulathoz a darabban felcsendülő, korhű hangzású dalok is nagyban hozzájárulnak, ezek Stein Pupi gondos kézzel megalkotott szerzeményei Heltai Jenő, Gábor Andor és Szép Ernő verseinek felhasználásával. A zongoránál Kőhalmy Pál közreműködik az előadások alatt, a Madám Bizsu tematikájú BETEKINTŐ kerekasztal-beszélgetésen azonban ideiglenes Dinyés Dániel helyettesítette a művészt, aki így nyilatkozott a darab zenei világáról:

„Stein Pupi életrajzáról keveset lehet tudni; ő egy mára már kicsit elfeledett zeneszerző, aki ugyanannak a korszaknak volt az egyik furcsa figurája, amikor a Madám Bizsu is játszódik. Az ő munkáival kezdtünk el foglalkozni a darabhoz, rengeteg dalt szerzett, és szerencsére manapság egyre több kerül elő a különböző kutatásoknak köszönhetően.”

Göttinger Pál, a darab írója és rendezője, aki Molnár Piroska ösztönzésére kezdett el foglalkozni a témával, hosszas kutatómunkát végzett a szövegkönyv összeállításához, a próbák végére pedig igencsak a szívéhez nőtt a produkció.

„Színészként nem szoktam izgulni, most viszont egészen más. Ha rendezel, egyszerre tehetsz mindenről és tehetsz semmit, és ezt egyidejűleg megélni elég nehéz”. – osztotta meg velünk Pál közvetlenül a bemutató előadás kezdetét megelőzően.

A premier kiemelt sikerrel zárult; a nézői visszajelzések alapján bebizonyosodott, hogy a Madám Bizsu nem csak a színházkedvelők számára biztosít kellemes szórakozást, hanem mindazoknak is feledhetetlen élményeket tartogat, akiket érdekel Budapest polgárpukkasztó oldalának története, és nyitottak egy másfél órányi, zenés-táncos időutazásra.

Jegyek kaphatók az alábbi linken: https://thalia.jegy.hu/program/madam-bizsu-163643 

Írta: Bodnár Bianka – Thália Színház


forrás: https://bdpst24.hu/